sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Meillä asuu Dinosaurus-Hevisaurus mies ...


" Stegosaurus on kreikkaa ja tarkoittaa "panssaroitua liskoa". Nimi annettiin, koska stegosauruksella oli raskaita panssarilevyjä koko selän mitalta. Se tunnetaan myös eräänä tyhmimmistä dinosauruksista, koska sillä oli erittäin pienet aivot verrattuna sen kokoon.

Keskikokoinen stegosaurus oli noin 9 m pitkä ja vajaat kolme metriä korkea. Stegosaurus painoi noin 2 000 kg. Stegosauruksen etujaloissa oli viisi varvasta ja takajaloissa kolme varvasta. Jalat muistuttivat hevosen kavioita niin, että ensimmäiset tutkijat, jotka löysivät stegosauruksen fossiilin uskoivat, että he olivatkin löytäneet ehkä vain valtavan hevosen jäänteet.

Stegosauruksen silmiinpistävin piirre oli panssarilevyjen rivi sen selässä. Levyt saattoivat olla jopa 75 cm pitkiä. Aluksi uskottiin, että levyjä käytettiin puolustautumiseen saalistajia vastaan. Nykyisin tiedetään, että levyt eivät olleet täysin luutuneita, joten ne olisi ollut helppo murtaa. Lisäksi levyissa oli vilkas verenkierto.

Kukaan ei tarkkaan tiedä, mihin levyjä käytettiin, mutta monet tutkijat uskovat, että niiden avulla stegosaurus keräsi lämpöä ympäristöstä. Kun stegosaurus halusi lämmitellä, se käänsi kylkensä aurinkoa kohden, jolloin levyt keräsivät lämpöä, jonka verisuonisto kuljetti muualle kehoon. Halutessaan vilvoitella stegosaurus meni varjoon tai kääntyi auringon suuntaan (tai auringosta poispäin) siten, että auringon valo osui mahdollisimman pieneen osaan levyistä. Saalistajilta stegosaurus puolustautui hännässään olevien piikkien avulla. "

Lähde: Wikijunior Dinosaurukset / Stegosaurus

 

Meillä asuu Dinosaurus-Hevisaurus - mies. Tätä dinosaurusvillitystä on kestänyt jo tovin, kirjaston dinokirjat on luettu useaan kertaan läpi, vaatteissa pitää olla dinokuvia jne. Äitinä olen jo odottanut milloin tämä villitys alkaisi olla ohi, mutta ei, laantumisen merkkejä ei ole ilmassa. Joka asia liittyy dinoihin ja iltasatukin pitäisi olla dinoista. Isikin sai Isänpäivä- lahjaksi pullopostia, jossa oli pienen miehen itse kehittämä satu. Jep, dinosatu. Dinosauruksesta, joka ajoi rekkaa ja vieraili Angry Birds Landissa.

Viime viikolla olimme katsomassa Hevisauruksen keikkaa ja siitä lähtien on meillä taas soinut taukoamatta Hevisauruksen Räyh & Viimeinen mammutti. Konsertti meni hienosti, koko sali oli täynnä lapsia vanhempineen. Oli ihana katsoa, kun pienimmäisetkin liittyivät innoissaan Saurusarmeijaan.

Parin viikon päästä onkin sitten äitin vuoro olla täysin liekeissä samaisessa konserttisalissa :) Seitsemäs kerta vuoden sisään, ensi vuoden puolelle on jo lippuja ostettuna myös. Ai kenen keikka ???
Ja palataan aiheeseen, Pieni Mies halusi myös dinosaurussukat. Ja pipon. Ja lapaset. Ja villapaidan. Ja villahaalarin.

Aloitin nyt niistä sukista. Novitan 7V- langasta ostin vihreän, joka nopealla etsinnällä oli lähinnä liskomaista/dinomaista väriä. Varastoissa kun ei jostaan kumman syystä ole minkäänlaista vihreää lankaa, kun ei oikein kuulu suosikkiväreihin ...

Kyselin FB:n ryhmissä vinkkejä dinosaurusvillasukkiin ja joku minulle vinkkasikin, että piirakkasukka on saanut omilta lapsilta nimen "liskosukka". Niin olikin, kun mallikertaa tarkastelee sopivassa värissä, voi kuvitella sen näyttävän liskomaiselta. Sitten vaan tuumasta toimeen ja piirakkasukkaa tikuttamaan. Pienen miehen kanssa puhuttiin mistä dinosta otettaisiin mallia ja googlailtiin kuvia. Poika valitsi Stegosauruksen värit.

Pohdin mm. työkaverin kanssa ( Kiitos Kaisa ! ) mistä Stegosauruksen kilvet kannattaisi tehdä ja mihin kohtaan. Tulisiko sukan takaosan varteen kilvet vai eteen ? Millä materiaalilla; huopaa, 7V lankaa vai jotain muuta ? Päädyin tekemään kilvet eteen, piirakka-kuvion keskelle ja kudoin ne muliinilangasta, näin niistä sai tarpeeksi ohuet, jotka ei painaisivat kengässä. Ennen en ole muliinilangasta kutonut, on aika hankala lanka puikoilla mutta kärsivällisyydellä kilvet sai tehtyä. Silmukat on noukittu sukkiin suoraan, reikärivistön keskeltä ja päätelty kilpien läpi nurjalle puolelle.

Katsotaan myöhemmin, suostuuko Dino-Jurahevari poseeraamaan sukkien kanssa vielä :)
2 kommenttia:

  1. Eikö Hevisaurus kolahtanu äitiin? Meillä on koko perhen Hevisaurus-faneja. Oltiin elokuussa laivalla Hevisauruksen keikalla. Kaikki muut levyt löytyy, mutta uusin on vielä kaupassa.
    Sukat on liskomaiset. Mielenkiinnolla jään odottamaan kuvia lapasista, paidasta ja erityisesti villahaalarista :)

    VastaaPoista
  2. On se Hevisaurus kolahtanut äitiinkin, hyvää musaa jurahevarit tekee. Tosin, äiti on aina ollut mm. Kilpi/Thunderstone- fani, joten on soitto- ja laulutaidot tunnistettu sieltä naamarinkin takaa :)
    Katsotaan nyt tuleeko Jurahevi- sarjaan jatkoa :)

    VastaaPoista