maanantai 25. maaliskuuta 2013

Kotosalla palmikkojen kanssa

Tein itselleni jonkin aikaa sitten pitkät palmikkosukat kotikäyttöön.

Malli on Novitan Sukkalehdestä malli A ja lankana Novitan 7 veljestä väri nro 721 vaaleanliila tämän kevään värikartasta. En ole koskaan ollut palmikko-ihminen, haluan yleensä saada valmista nopeasti ja näin kärsimättömällä ei tahdo riittää intoa palmikoihin. Mutta, pitihän tätäkin kokeilla.

Tein sukat magic loop- tekniikalla kaksi yhtäaikaa, joten ihan niin pahalta tuo palmikoiden tekeminen ei kuitenkaan tuntunut. Käytän palmikon tekemiseen apupuikkoa edelleen, suunnitelmissa on ollut opetella luopumaan siitä, jos vaikka se hieman nopeuttaisi palmikkojen tekemistä. Kudoin sukat samasta kerästä, menekki oli vaa'an mukaan näihin sukkiin 35 g, mikä tuntuu aika pieneltä. Tosin, jos jalka on kokoa 35, niin ei siihen niin hurjaa määrää lankaa tarvitakaan. Sukat ovat polviin saakka ja todella lämpöiset.

Kuva Novita
Kuva Novita
Näistä kuvista kyllä selkeästi huomaa, että en ole kovin etevä valokuvauksessa (enkä muidenkaan teknisten härveleiden kanssa) ... Saan aina kaikki väritkin muuttumaan. Kuvat on otettu ulkona päivänvalossa ja silti tulos on huono. Lupaan harjoitella tällä saralla, jotta saan kuvia onnistumaan paremmin tulevaisuudessa.  Kuvissa sukat näyttävät ihan selkeästi sinisiltä, vaikkakin tuo väri on oheisen kerän mukainen, vaaleanlila.

Kuva NovitaNovitan 7 Veljestä lanka lienee kaikille neulojille tuttu, klassikko on vuosien ajan. Muistan, kuinka mummu teki sukkia 7 Veljeksestä, kun olin pikkutyttö. Lanka onkin ollut myynnissä jo 40 vuoden ajan ja on Novitan mukaan "Suomen suosituin sukkalanka". Lanka on 75 % villaa ja 25 % polyamidia, värikartassa on tänä keväänä 20 väriä, lisäksi Polkka-, Nostalgia- ja Raita- sarjan värit päälle.

Oma kokemus 7 Veljestä- langasta on hieman muuttunut vuosien saatossa; minusta langan laatu on heikentynyt. Vuosia sitten langan kestävyys ja muodossa pysyminen oli minusta parempi. Sain hiljattain muutaman kerän noin 10 vuotta vanhaa 7 Veljestä ja niissä jo tuntuma käsiinkin on ihan erilainen (toki vuosien säilytys on tehnyt tehtävänsä).

Viime aikoina langasta neulottujen sukkien kanssa on jatkuvasti ongelmaa; neuloksesta tulee joko liian löysää tai tiukkaa, sukka ei pysy muodossaan, kantapää kiertyy tai pesun jälkeen sukka on aivan muodoton. Olen kokeillut isompaa ja pienempää puikkokokoa, ei vaikutusta. On kokeiltu eri silmukkamäärillä, ei vaikutusta. En tiedä, oletteko muut sukkaexpertit huomanneet vastaavaa asiaa vai olenko minä vain lankarajoitteinen ?

Vastaavasti esim. Novitan Nallen tai Austermannin Step- langan kanssa en ole vastaavaan ilmiöön törmännyt. Näistä ja kaikista muista sukkalangoista tehdyt sukat ovat pysyneet kuosissaan ja miellyttävinä käyttää. Olenkin siirtynyt pääasiassa käyttämään muita lankoja kuin 7 Veljestä, harvemmin enää siitä tulee sukkia tehtyä. Harmillista, koska 7 Veljeksen värikartassa on välillä aika herkullisia sävyjä ja lanka on helposti saatavilla. Tosin hinta ei ole sieltä edullisimmasta päästä jos normaaleista sukkalangoista puhutaan.

Tekstissä käytetty lähteenä Novita.fi- sivustoa
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti